HireHeroes

Betekenis: Wervingskanaal

Wat is een wervingskanaal?

Een wervingskanaal verwijst naar de specifieke methode of platform dat een organisatie gebruikt om vacatures te promoten en kandidaten aan te trekken. Deze kanalen kunnen divers zijn, zoals online vacaturesites, sociale media, interne verwijzingen, wervingsbureaus en carrièrebeurzen.

Het kiezen van het juiste wervingskanaal is van cruciaal belang, omdat het bepaalt welk type kandidaten worden bereikt. Elk wervingskanaal heeft zijn eigen kenmerken en doelgroep, en de keuze van het kanaal moet aansluiten bij de wervingsbehoeften van de organisatie. Bijvoorbeeld, technische functies kunnen goed worden gepromoot via gespecialiseerde technische vacaturesites, terwijl algemene functies mogelijk beter geschikt zijn voor bredere online vacaturebanken. Het begrijpen van de effectiviteit van verschillende wervingskanalen en het afstemmen van de strategie op de doelgroep zijn essentieel voor succesvolle werving en selectie.

Welke wervingskanalen zijn er?

Er zijn verschillende wervingskanalen beschikbaar, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Enkele veelvoorkomende wervingskanalen zijn:

 • Online vacaturebanken: Websites zoals LinkedIn, Indeed, Monster, en Glassdoor waar werkgevers vacatures kunnen plaatsen en kandidaten kunnen zoeken.
 • Sociale media: Platforms zoals LinkedIn, Facebook, Twitter en Instagram worden steeds vaker gebruikt om vacatures te delen en potentiële kandidaten aan te trekken.
 • Carrièrewebsites: De eigen website van de organisatie met een carrièresectie waar vacatures worden gepubliceerd en sollicitaties worden ingediend.
 • Interne verwijzingen: Medewerkers van de organisatie brengen kandidaten aan via hun professionele netwerken.
 • Recruitmentbureaus: Externe wervingsbureaus of headhunters die gespecialiseerd zijn in het vinden van kandidaten voor specifieke functies.
 • Universiteitscampussen en carrièrebeurzen: Organisaties kunnen deelnemen aan carrièrebeurzen en on-campus evenementen om pas afgestudeerden aan te trekken.
 • Advertenties in printmedia: Traditionele kranten en vakbladen worden nog steeds gebruikt om vacatures te adverteren.
 • In-company doorstroom: Promotie van interne medewerkers naar nieuwe functies binnen de organisatie.
 • Stage- en traineeprogramma's: Het aannemen van stagiairs en trainees om toekomstige medewerkers te ontwikkelen.

Wat valt er onder werving?

Werving omvat het gehele proces van het aantrekken, identificeren, selecteren en aannemen van nieuwe medewerkers. Dit omvat onder andere:

 1. Het definiëren van de vacature en de gewenste kwalificaties.
 2. Het publiceren van de vacature.
 3. Het ontvangen en beoordelen van sollicitaties.
 4. Het voeren van sollicitatiegesprekken en evaluaties.
 5. Het selecteren van de beste kandidaat.
 6. Het aanbieden van de functie.
 7. Het onboarden van nieuwe medewerkers.

Wat valt er onder wervingskosten?

Wervingskosten omvatten alle uitgaven die een organisatie maakt in verband met het aantrekken en selecteren van nieuwe medewerkers. Dit kan kosten omvatten zoals:

 1. Advertentiekosten voor vacatures.
 2. Kosten voor het gebruik van wervingskanalen of platforms.
 3. Salarissen van wervingspersoneel en recruiters.
 4. Reiskosten voor sollicitatiegesprekken.
 5. Kosten voor achtergrondcontroles.
 6. Kosten voor het onboarden van nieuwe medewerkers.
 7. Eventuele vergoedingen voor externe wervingsbureaus.

Wat zijn de beste wervingskanalen?

De keuze voor de beste wervingskanalen hangt af van de specifieke behoeften van een organisatie en het type functie dat wordt aangeboden. Er is geen universeel "best" wervingskanaal. Het is vaak effectief om meerdere wervingskanalen te gebruiken om een breder scala aan kandidaten te bereiken. De meest effectieve wervingskanalen kunnen variëren van organisatie tot organisatie en van functie tot functie. Het is belangrijk om te evalueren welke kanalen het beste werken voor het aantrekken van gekwalificeerde kandidaten en om deze strategie voortdurend te verbeteren.

Reactie plaatsen