The Hire Agency - Blog

Betekenis: Onboarding Training

Wat is een onboarding training?

Onboarding training, of simpelweg onboarding, is een proces waarbij nieuwe medewerkers worden ingewerkt en geïntroduceerd in hun nieuwe rol en de organisatie. Het omvat doorgaans educatieve elementen en activiteiten om ervoor te zorgen dat nieuwe werknemers zich snel kunnen aanpassen, productief kunnen worden en effectief kunnen functioneren binnen de organisatie.

Hoe werkt een onboarding training?

Een onboarding training werkt meestal als volgt:

 1. Voorbereiding: Het HR-team en de leidinggevenden bereiden zich voor door de nodige documenten, tools en hulpmiddelen voor te bereiden voor de nieuwe medewerker.
 2. Introductie: De nieuwe medewerker wordt welkom geheten en krijgt een overzicht van de organisatie, de bedrijfscultuur en het team.
 3. Training en educatie: De medewerker volgt trainingen en krijgt uitleg over de functie, bedrijfsprocessen, beleid en procedures.
 4. Praktische informatie: De nieuwe medewerker ontvangt informatie over praktische zaken, zoals de locatie van faciliteiten, werktijden, IT-systemen en veiligheidsprocedures.
 5. Feedback en communicatie: Er wordt feedback verzameld van de nieuwe medewerker om te zorgen dat hij of zij de informatie begrijpt en om eventuele vragen te beantwoorden.
 6. Mentorschap en begeleiding: Sommige organisaties wijzen mentoren toe om nieuwe medewerkers te begeleiden en te ondersteunen.
 7. Voortdurende begeleiding: Het onboardingproces gaat verder gedurende de eerste weken of maanden van de nieuwe medewerker, waarbij regelmatige check-ins en follow-uptrainingen plaatsvinden.

Wat valt allemaal onder onboarding?

Onder onboarding vallen diverse elementen, waaronder:

 1. Introductie tot de organisatie: Informatie over de missie, visie, waarden en cultuur van de organisatie.
 2. Functiegerelateerde training: Training en instructie over de taken en verantwoordelijkheden van de functie.
 3. Bedrijfsbeleid en procedures: Uitleg over HR-beleid, bedrijfsregels en naleving van regelgeving.
 4. IT- en technologische ondersteuning: Training in het gebruik van bedrijfssystemen, software en apparatuur.
 5. Interactie met collega's: Kennismaking met het team en andere medewerkers. Faciliteiten en locaties: Informatie over de locatie van kantoren, faciliteiten en werkplekken.
 6. Voordelen en arbeidsvoorwaarden: Uitleg over salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, verlofregelingen en andere voordelen.
 7. Veiligheidsinstructies: Informatie over veiligheidsprocedures, noodprocedures en gezondheid en welzijn op de werkplek.

Waar is onboarding goed voor?

Onboarding heeft verschillende voordelen, waaronder:

 1. Verbeterde prestaties: Het zorgt ervoor dat nieuwe medewerkers snel productief kunnen zijn in hun nieuwe functie.
 2. Behoud van personeel: Een effectieve onboarding verhoogt de betrokkenheid en tevredenheid van werknemers, wat bijdraagt aan het behoud van personeel.
 3. Kennisoverdracht: Het stelt nieuwe medewerkers in staat om bedrijfsinformatie en kennis van collega's en leidinggevenden te vergaren.
 4. Cultuurintegratie: Het helpt nieuwe medewerkers de bedrijfscultuur te begrijpen en zich ermee te identificeren.
 5. Compliance en regelnaleving: Het zorgt ervoor dat nieuwe medewerkers op de hoogte zijn van bedrijfsbeleid en wettelijke vereisten.
 6. Efficiëntie: Het stroomlijnt de onboardingprocessen en vermindert de tijd en middelen die nodig zijn om nieuwe medewerkers in te werken.
Reactie plaatsen