Hireheroes

Betekenis: Recruiter

Wat is een recruiter?

Een recruiter is een professional die verantwoordelijk is voor het vinden, selecteren en aannemen van geschikte kandidaten voor openstaande functies binnen een organisatie. De functie van een recruiter is van cruciaal belang voor het aantrekken en behouden van getalenteerde medewerkers. Recruiters werken vaak in de HR-afdeling van een organisatie en spelen een sleutelrol in het wervingsproces.

Wat doe je als een recruiter?

Als een recruiter voer je verschillende taken uit om het wervingsproces succesvol te laten verlopen.

De 6 belangrijkste taken van een recruiter

 1. Vacature-analyse

  Samenwerken met het management om de vereisten en specificaties van een vacature te begrijpen. Dit omvat het identificeren van de gewenste vaardigheden, ervaring en persoonlijkheidskenmerken die nodig zijn voor de functie.
 2. Sourcing

  Actief zoeken naar geschikte kandidaten via verschillende kanalen, zoals vacaturewebsites, sociale media, netwerken en interne verwijzingen. Recruiters kunnen ook samenwerken met externe wervingsbureaus om potentiële kandidaten te vinden.
 3. Screening

  Beoordelen van cv's en sollicitatiebrieven om potentiële kandidaten te selecteren. Dit kan ook het afnemen van telefonische interviews of het uitvoeren van initiële beoordelingstests om geschikte kandidaten verder te identificeren.
 4. Interviewen

  Voeren van interviews met geselecteerde kandidaten om hun vaardigheden, ervaring, motivatie en culturele fit te beoordelen. Dit omvat het stellen van relevante vragen, het beoordelen van antwoorden en het bepalen van de geschiktheid van de kandidaat voor de functie.
 5. Selectie en aanbieding

  Het nemen van de beslissing om een kandidaat aan te nemen en het doen van een aanbieding. Dit omvat het onderhandelen over het salaris en de arbeidsvoorwaarden en het verzorgen van de communicatie met de kandidaat tijdens het aanbiedingsproces.
 6. Administratie

  Het bijhouden van gegevens en documentatie met betrekking tot het wervingsproces, zoals sollicitatieformulieren, cv's, interviewverslagen en aanbiedingsbrieven. Recruiters zorgen ook voor een tijdige en nauwkeurige communicatie met sollicitanten gedurende het proces.

Wat moet je als recruiter kunnen?

Als recruiter zijn er verschillende vaardigheden en eigenschappen die je moet bezitten om effectief te zijn in je rol.

5 belangrijke vaardigheden van een recruiter

 1. Communicatieve vaardigheden

  Uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden zijn essentieel om effectief te kunnen communiceren met kandidaten, collega's en belanghebbenden.
 2. Interviewvaardigheden

  Het vermogen om effectieve interviews af te nemen en de juiste vragen te stellen om de vaardigheden, ervaring en motivatie van kandidaten te beoordelen.
 3. Organisatorische vaardigheden

  Het vermogen om het wervingsproces te organiseren, meerdere taken tegelijkertijd te beheren en prioriteiten te stellen. Onderhandelingsvaardigheden: Het vermogen om salarisonderhandelingen te voeren en overeenstemming te bereiken met kandidaten en het management over arbeidsvoorwaarden.
 4. Mensenkennis

  Het vermogen om mensen goed te begrijpen, hun motivaties te herkennen en te beoordelen of ze passen bij de organisatiecultuur.
 5. Analytische vaardigheden

  Het vermogen om cv's, sollicitatiebrieven en andere documentatie te analyseren en relevante informatie te extraheren om kandidaten te beoordelen.

Heb je een opleiding nodig voor recruiter?

Er is geen specifieke opleiding vereist om recruiter te worden. Echter, veel organisaties geven de voorkeur aan kandidaten met een diploma in human resources, bedrijfskunde of een gerelateerd vakgebied. Een opleiding op deze gebieden kan een goede basis bieden in personeelszaken, arbeidswetgeving en HR-processen.

Daarnaast kan het behalen van professionele certificeringen op het gebied van recruitment, zoals de Certified Recruitment Professional (CRP) of de Certified Staffing Professional (CSP), waardevol zijn om je kennis en geloofwaardigheid als recruiter te vergroten.

Het belangrijkste is echter dat recruiters over de benodigde vaardigheden, ervaring en kennis beschikken om effectief te zijn in hun rol. Dit kan worden bereikt door middel van praktische ervaring, trainingen, workshops, netwerken en voortdurende professionele ontwikkeling.

Hoeveel verdient een recruiter?

Het salaris van een recruiter kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder ervaring, locatie, sector en bedrijfsgrootte. Over het algemeen ligt het salaris van een recruiter in het gemiddelde tot hogere bereik binnen het bredere veld van human resources.

Het startsalaris voor een junior recruiter kan variëren, maar ligt vaak tussen de: €25.000 en €35.000 per jaar. Naarmate je meer ervaring opdoet en hogere verantwoordelijkheden krijgt, kan het salaris stijgen tot: €40.000 per jaar of meer.

In sommige gevallen kunnen bonussen en provisies op basis van prestaties ook een onderdeel zijn van het beloningspakket van een recruiter. Het exacte salaris kan echter sterk variëren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en het beleid van de werkgever.

Reactie plaatsen