Recruitment marketing | Hireheroes

Betekenis: Sollicitatiegesprek

Wat is een Sollicitatiegesprek?

Een sollicitatiegesprek is een face-to-face ontmoeting tussen een sollicitant en vertegenwoordigers van een potentiële werkgever. Het is een belangrijk onderdeel van het wervingsproces en biedt de werkgever de gelegenheid om meer te weten te komen over de sollicitant en te beoordelen of hij of zij geschikt is voor de functie.

Wat Houdt een Sollicitatiegesprek In?

Een sollicitatiegesprek omvat meestal de volgende aspecten:

 • Introductie: Het gesprek begint met een begroeting en een korte introductie van de aanwezigen.
 • Bespreking CV: De werkgever kan vragen stellen over je werkervaring, vaardigheden en prestaties die verband houden met de functie.
 • Gedrags- en Situatievragen: Je kunt worden gevraagd om voorbeelden te geven van hoe je in het verleden met bepaalde situaties bent omgegaan.
 • Motivatie: De werkgever kan vragen naar je motivatie voor de functie en waarom je bij het bedrijf wilt werken.
 • Vragen van de Sollicitant: Je hebt meestal de kans om vragen te stellen over de functie, het team, het bedrijf en de verwachtingen.
 • Afsluiting: Het gesprek wordt afgesloten met bedankjes, informatie over de vervolgstappen en afspraken over mogelijke follow-up.

Hoe Begin je een Goed Sollicitatiegesprek?

Een goed begin legt de basis voor een positief sollicitatiegesprek. Hier zijn enkele stappen om het gesprek goed te beginnen:

 1. Begroeting: Schud de hand van de interviewer(s) stevig en maak oogcontact. Een vriendelijke glimlach is ook belangrijk.
 2. Zelfintroductie: Stel jezelf kort voor en bedank hen voor de uitnodiging.
 3. Interesse Tonen: Laat je enthousiasme zien voor de functie en het bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je blij bent om meer te weten te komen over de rol en hoe jouw vaardigheden daarin passen.
 4. Vragen Stellen: Toon interesse door een vraag te stellen, zoals hoe het team werkt of wat de belangrijkste projecten zijn.
 5. Houding en Non-verbale Communicatie: Let op je lichaamstaal en houd een zelfverzekerde en open houding aan.

In conclusie, een sollicitatiegesprek is een kans om jezelf te presenteren en te laten zien dat je geschikt bent voor de functie. Een goede voorbereiding, professionele kledingkeuze en een positieve benadering kunnen je helpen om een positieve indruk te maken.

Reactie plaatsen