Betekenis: Onboarding procesautomatisering

Wat is onboarding procesautomatisering?

Onboardingprocesautomatisering verwijst naar het gebruik van geautomatiseerde systemen en softwaretools om het proces van het verwelkomen, integreren en trainen van nieuwe medewerkers in een organisatie te stroomlijnen. Deze automatisering omvat het gebruik van technologie om de administratieve taken en procedures die gepaard gaan met onboarding te vereenvoudigen en te versnellen.

Hoe werkt onboarding procesautomatisering?

Het proces van onboardingprocesautomatisering omvat verschillende stappen:

 1. Identificatie en documentatie: Het vastleggen van de vereiste documenten voor onboarding, zoals arbeidsovereenkomsten, belastingformulieren en beleidsverklaringen.
 2. Digitalisering van documenten: Het digitaliseren van de benodigde papieren documenten en het omzetten ervan in elektronische formulieren.
 3. Gegevensinvoer en -verwerking: Het automatisch verwerken van gegevens van nieuwe medewerkers, zoals persoonlijke informatie, belastinggegevens en bankgegevens.
 4. Communicatie: Het instellen van geautomatiseerde e-mails en meldingen om nieuwe medewerkers te voorzien van relevante informatie en verwachtingen.
 5. Training en e-learning: Het gebruik van e-learningplatforms om trainingssessies te plannen, bij te houden en voortgangsrapporten te genereren.
 6. Taken en checklists: Het opzetten van geautomatiseerde takenlijsten voor zowel HR-teams als nieuwe medewerkers om het onboardingproces te sturen en te volgen.
 7. Monitoring en feedback: Het volgen van de voortgang van nieuwe medewerkers tijdens het onboardingproces en het verzamelen van feedback om de ervaring te verbeteren.

Waarom kiest een bedrijf voor onboarding procesautomatisering?

Bedrijven kiezen voor onboardingprocesautomatisering om verschillende redenen:

5 redenen voor een onboarding procesautomatisering

 1. Efficiëntie: Automatisering vermindert administratieve lasten en versnelt het onboardingproces, waardoor nieuwe medewerkers sneller productief worden.
 2. Nauwkeurigheid: Het minimaliseert menselijke fouten bij gegevensinvoer en documentatie.
 3. Consistentie: Het standaardiseert het onboardingproces en zorgt ervoor dat essentiële stappen niet worden overgeslagen.
 4. Tijd- en kostenbesparing: Het vermindert de behoefte aan handmatige arbeid en papieren documenten, wat tijd en kosten bespaart.
 5. Verbeterde medewerkerstevredenheid: Snellere en gestroomlijnde onboarding leidt tot een positievere ervaring voor nieuwe medewerkers.

Waarom onboarding procesautomatisering uitbesteden?

Bedrijven kunnen ervoor kiezen om onboardingprocesautomatisering uit te besteden aan gespecialiseerde dienstverleners om de volgende redenen:

4 redenen om het uit te besteden

 1. Expertise: Externe leveranciers hebben vaak expertise in het implementeren en beheren van automatiseringssystemen.
 2. Kostenbesparing: Het uitbesteden kan kosteneffectiever zijn dan het ontwikkelen en onderhouden van interne automatiseringssystemen.
 3. Tijdswinst: Uitbesteding stelt interne teams in staat zich te concentreren op hun kernactiviteiten, terwijl de automatisering wordt beheerd door experts.
 4. Flexibiliteit: Externe dienstverleners kunnen snel aanpassingen en updates uitvoeren op basis van de behoeften van het bedrijf.

Het uitbesteden van onboardingprocesautomatisering kan een strategische keuze zijn voor bedrijven die de voordelen van automatisering willen benutten zonder de interne middelen en expertise te investeren die nodig zijn voor het opzetten en beheren van een dergelijk systeem.

Reactie plaatsen