Betekenis: Loopbaantraject

Wat is een loopbaantraject?

Een loopbaantraject, ook bekend als loopbaanbegeleiding of loopbaancoaching, is een proces waarbij een individu begeleiding en ondersteuning ontvangt om zijn of haar carrière te plannen, ontwikkelen en verbeteren. Het doel is om inzicht te krijgen in carrièredoelen, sterke punten, interesses en vaardigheden, en om stappen te zetten om die doelen te bereiken.

Hoe ziet een loopbaantraject eruit?

Een loopbaantraject kan variëren, afhankelijk van de behoeften en doelen van de persoon. Typisch omvat het proces echter de volgende stappen:

5 stappen van een loopbaantraject

 1. Intake en evaluatie: De loopbaancoach voert een intakegesprek om de behoeften en doelen van de cliënt te begrijpen. Dit omvat vaak het bespreken van huidige carrièredoelen, vaardigheden, interesses en obstakels.
 2. Zelfevaluatie: De cliënt voert zelfevaluatie-oefeningen uit om inzicht te krijgen in sterke punten, waarden en carrièredoelen.
 3. Carrièreadvies: De loopbaancoach biedt advies en begeleiding op basis van de zelfevaluatie en bespreekt mogelijke carrièredoelen.
 4. Ontwikkeling van een actieplan: Samen met de coach ontwikkelt de cliënt een actieplan dat specifieke stappen en doelen bevat om zijn of haar carrièredoelen te bereiken.
 5. Ondersteuning en follow-up: De coach biedt doorlopende ondersteuning en begeleiding terwijl de cliënt aan zijn of haar doelen werkt.

Hoe lang duurt een loopbaantraject?

De duur van een loopbaantraject kan variëren, afhankelijk van de behoeften van de cliënt en de complexiteit van de carrièredoelen. Sommige trajecten duren slechts enkele sessies van enkele weken, terwijl andere enkele maanden kunnen duren. Dit wordt vaak besproken en overeengekomen tussen de cliënt en de loopbaancoach.

Wat kost een gemiddeld loopbaantraject?

De kosten van een loopbaantraject variëren sterk, afhankelijk van factoren zoals de locatie, de ervaring van de coach en de duur van het traject. Gemiddeld kunnen de kosten variëren van enkele honderden tot enkele duizenden dollars of euro's. Sommige bedrijven bieden loopbaancoaching als onderdeel van hun arbeidsvoorwaarden, en er zijn overheidsprogramma's die loopbaanbegeleiding kunnen subsidiëren.

Wie betaalt loopbaancoach?

De betaling voor loopbaancoaching kan door verschillende partijen worden gedaan, afhankelijk van de situatie:

 • De cliënt: Individuele cliënten betalen vaak zelf voor loopbaancoaching, vooral als ze persoonlijke doelen nastreven.
 • Werkgevers: Sommige werkgevers bieden loopbaancoaching als onderdeel van hun personeelsontwikkelingsprogramma's.
 • Overheidsinstanties: In sommige landen bieden overheidsinstanties programma's voor loopbaanontwikkeling en -begeleiding die deels of volledig worden gefinancierd door de overheid.

Waarom een loopbaantraject?

Mensen kiezen voor een loopbaantraject om verschillende redenen, waaronder:

 • Het verkennen van carrièremogelijkheden en passies.
 • Het verbeteren van carrièreperspectieven en groeikansen.
 • Het omgaan met carrièreveranderingen, zoals ontslag of heroriëntatie.
 • Het overwinnen van obstakels in hun huidige carrière.
 • Het ontwikkelen van effectieve loopbaanstrategieën en actieplannen.
 • Het vergroten van zelfbewustzijn en zelfvertrouwen met betrekking tot hun carrièrekeuzes.
Reactie plaatsen