HireHeroes

Geografische wervingsstrategieën: Lokaliseer en trek talent aan

Wat zijn Geografische Wervingsstrategieën?

Geografische wervingsstrategieën zijn plannen en benaderingen die organisaties gebruiken om specifieke talenten aan te trekken en aan te nemen op basis van hun locatie. Deze strategieën richten zich op de geografische aspecten van werving, waarbij rekening wordt gehouden met de locatie van potentiële kandidaten en de behoeften van het bedrijf op specifieke locaties.

Hoe werken geografische wervingsstrategieën?

 1. Analyse van Lokale Arbeidsmarkt: Onderzoek de lokale arbeidsmarkt om inzicht te krijgen in de beschikbaarheid van bepaalde vaardigheden en het concurrentieniveau voor talent in dat gebied.
 2. Doelgerichte Wervingskanalen: Kies wervingskanalen die specifiek populair zijn in het geografische gebied, zoals lokale vacaturewebsites, community-evenementen en netwerkbijeenkomsten.
 3. Aanpassing van Vacatureteksten: Pas vacatureteksten aan om de voordelen van het werken op die specifieke locatie te benadrukken, zoals nabijheid van voorzieningen, bereikbaarheid en lokale cultuur.
 4. Lokale Wervingspartnerschappen: Werk samen met lokale onderwijsinstellingen, bedrijven en gemeenschapsorganisaties om een sterker lokaal netwerk op te bouwen.
 5. Doelgerichte Sociale Media Campagnes: Voer gerichte sociale media campagnes uit die zijn geoptimaliseerd voor de demografie en interessegebieden van de lokale bevolking. Geografische Wervingsstrategieën Voorbeeld:
 6. Stel je voor dat een IT-bedrijf zich vestigt in een stad waar een sterke aanwezigheid van tech-gerelateerde professionals is. Hun geografische wervingsstrategie omvat:

Lokale carrièrebeurzen en netwerkevenementen bijwonen om direct contact te leggen met lokale IT-professionals. Vacatures plaatsen op lokale tech-jobboards en online platforms die populair zijn binnen de lokale techgemeenschap. Partnerschappen aangaan met nabijgelegen technische opleidingsinstellingen om stagiairs en pas afgestudeerden aan te trekken.

4 Voordelen van geografische wervingsstrategieën:

 1. Lokale Talentpool: Toegang tot een lokale talentpool met relevante vaardigheden en kennis.
 2. Verbeterde Culturele Passendheid: Betere culturele fit doordat kandidaten al bekend zijn met de lokale cultuur en werkomgeving.
 3. Efficiëntere Wervingsprocessen: Vermindering van wervingskosten en tijd door te focussen op specifieke geografische gebieden.
 4. Versterking van Employer Brand op Lokale Markt: Mogelijkheid om een sterker employer brand op te bouwen binnen een specifieke lokale markt.

3 Nadelen van geografische wervingsstrategieën:

 1. Beperkte Talentopties: Het kan de opties beperken als er onvoldoende lokaal talent beschikbaar is.
 2. Concurrentie met Lokale Bedrijven: Verhoogde concurrentie met andere lokale bedrijven die op zoek zijn naar vergelijkbare vaardigheden.
 3. Mogelijke Mismatch met Bedrijfsbehoefte: Risico op het aantrekken van kandidaten die weliswaar lokaal zijn, maar niet volledig voldoen aan de specifieke behoeften van het bedrijf.

Geografische wervingsstrategieën kunnen krachtige instrumenten zijn om lokale talenten aan te trekken, maar het is belangrijk om de strategie zorgvuldig af te stemmen op de specifieke doelen en behoeften van het bedrijf.

Reactie plaatsen