HireHeroes

Betekenis: Cloud computing

Wat is Cloud computing?

Cloud computing verwijst naar het leveren van IT-diensten en resources via het internet. In plaats van het beheer van software, opslag en rekenkracht op lokale servers, maken organisaties gebruik van externe servers en netwerken die toegankelijk zijn via het internet. Dit model biedt verschillende voordelen, waaronder schaalbaarheid, flexibiliteit, kostenbesparing en gemakkelijke toegang tot gegevens en toepassingen vanaf vrijwel elke locatie.

De essentiële kenmerken van cloud computing omvatten:

* On-Demand Self-Service: Gebruikers kunnen resources zoals rekenkracht, opslag en applicaties op aanvraag gebruiken zonder menselijke tussenkomst van de serviceprovider.

* Broad Network Access: Toegang tot cloudservices is beschikbaar via verschillende apparaten met internettoegang, zoals laptops, smartphones en tablets.

* Resource Pooling: De cloudprovider gebruikt multi-tenant modellen, waarbij computingresources worden gedeeld om efficiëntie te maximaliseren en kosten te minimaliseren.

* Rapid Elasticity: Gebruikers kunnen snel en efficiënt schalen door meer of minder resources toe te voegen of te verminderen op basis van de vraag.

* Measured Service: Cloudsystemen bewaken en meten automatisch het gebruik van resources, wat resulteert in transparantie en controle over de geleverde en verbruikte services.

Er zijn verschillende servicemodellen in cloud computing, waaronder Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS). IaaS biedt virtuele machines en opslagruimte, PaaS biedt een platform voor ontwikkelaars om applicaties te bouwen en te implementeren, en SaaS levert softwaretoepassingen via het web. Cloud computing heeft organisaties geholpen om flexibeler te opereren, kosten te verlagen en innovatie te versnellen door directe toegang tot geavanceerde IT-mogelijkheden te bieden zonder de complexiteit van het beheer van fysieke infrastructuur.

Reactie plaatsen