Hireheroes

Betekenis: Carrière-ankers

Wat zijn carrière-ankers?

Carrière-ankers is een term die door Edgar Schein is geïntroduceerd om de onderliggende drijfveren te beschrijven die ten grondslag liggen aan de carrièrekeuzes van individuen. Het is een manier om te begrijpen wat belangrijk is voor een persoon in zijn of haar werk en loopbaanontwikkeling.

Carrière-ankers worden gevormd door de persoonlijke waarden, motieven en bekwaamheden van een individu, en deze beïnvloeden de carrièrekeuzes en beslissingen die hij of zij maakt. Er zijn acht verschillende carrière-ankers die Schein heeft geïdentificeerd:

  1. Technisch-functionele competentie: mensen die waarde hechten aan het opbouwen van expertise op een specifiek gebied en hun carrière richten op het ontwikkelen van technische vaardigheden.
  2. Algemene managementcompetentie: mensen die waarde hechten aan leidinggevende functies en managementvaardigheden ontwikkelen om organisatorische verantwoordelijkheden te kunnen dragen.
  3. Autonomie en onafhankelijkheid: mensen die hun autonomie waarderen en die graag zelfstandig werken en beslissingen nemen.
  4. Veiligheid en stabiliteit: mensen die behoefte hebben aan stabiliteit en zekerheid in hun carrière en graag werken in organisaties met een hoge mate van stabiliteit en veiligheid.
  5. Ondernemerschap: mensen die graag nieuwe ideeën en kansen creëren en hun eigen bedrijf willen oprichten of willen werken voor een start-up.
  6. Creativiteit: mensen die graag creatief werk doen en zichzelf uitdrukken door middel van kunst, schrijven of andere vormen van creativiteit.
  7. Dienstverlening: mensen die waarde hechten aan het dienen van anderen en zichzelf graag zien als dienstverlener.
  8. Pure uitdaging: mensen die houden van uitdagingen en het stellen van ambitieuze doelen en deze willen bereiken.

Het identificeren van iemands carrière-ankers kan helpen bij het begrijpen van hun motivatie, waarden en doelen, en kan hen helpen bij het maken van loopbaankeuzes die in overeenstemming zijn met hun persoonlijke waarden en ambities.

Reactie plaatsen