HireHeroes

Betekenis: on-the-job training

Wat is on-the-job training?

On-the-job training verwijst naar een opleidingsmethode waarbij medewerkers nieuwe vaardigheden en kennis verwerven terwijl ze actief aan het werk zijn. Dit type training vindt plaats binnen de werkomgeving en omvat praktische, hands-on ervaring en instructie, meestal onder toezicht of begeleiding van ervaren collega's.

Wat betekend on-the-job training?

De betekenis van on-the-job training ligt in de effectieve ontwikkeling van medewerkers, omdat het hen in staat stelt om direct relevante vaardigheden te verwerven en toe te passen in hun dagelijkse taken. Het bevordert een praktische benadering van leren en kan de productiviteit en efficiëntie van medewerkers verbeteren. On-the-job training is vooral waardevol in sectoren waar specifieke, praktische vaardigheden essentieel zijn, zoals vakmanschap, techniek, gezondheidszorg en vele andere beroepen. Het biedt medewerkers de kans om te groeien en te ontwikkelen binnen hun huidige functie, wat leidt tot betere prestaties en een waardevolle bijdrage aan de organisatie.

Wat is het verschil tussen "Opleiding" en "Training"? 

 • Opleiding: Opleiding verwijst meestal naar een gestructureerd leerproces dat is ontworpen om werknemers nieuwe kennis en theoretische concepten bij te brengen. Opleidingen kunnen plaatsvinden in formele klaslokalen of online leeromgevingen en kunnen theoretische concepten behandelen die nuttig zijn voor een breed scala aan functies. Opleiding kan zich richten op het vergroten van het begrip van onderwerpen en concepten. 
 • Training: Training daarentegen is praktischer van aard en is gericht op het ontwikkelen van specifieke vaardigheden die direct kunnen worden toegepast in de dagelijkse werkzaamheden. Training on the job is een voorbeeld van praktische training, waarbij medewerkers leren door te doen en hands-on ervaring op te doen in hun werkomgeving.

Beide opleiding en training zijn waardevolle leermethoden die organisaties kunnen helpen om de competenties van hun medewerkers te verbeteren. 

Welke vormen van training zijn er? 

Er zijn verschillende vormen van training, waaronder: 

 1. On-the-Job Training (OJT): Zoals hierboven beschreven, waarbij medewerkers leren terwijl ze hun reguliere taken uitvoeren. 
 2. Formele Workshops en Cursussen: Organisaties kunnen workshops, seminars en formele opleidingsprogramma's aanbieden om medewerkers te voorzien van specifieke kennis en vaardigheden. 
 3. E-learning en Online Training: Medewerkers kunnen online modules en cursussen volgen om kennis en vaardigheden op te bouwen, vaak op hun eigen tempo. 
 4. Simulaties en Role-Playing: Training kan worden gegeven via simulaties en rollenspellen om medewerkers te helpen situaties te oefenen en hun reacties te verbeteren. 
 5. Externe Training en Workshops: Medewerkers kunnen deelnemen aan externe trainingen en workshops die worden georganiseerd door externe opleidingsinstellingen of deskundigen op een bepaald gebied. 
 6. Mentorschap en Coaching: Mentoren en coaches bieden persoonlijke begeleiding aan medewerkers om hun vaardigheden en competenties te ontwikkelen. 

Wat levert een training op? 

Effectieve training kan verschillende voordelen opleveren, waaronder: 

 • Verbeterde vaardigheden: Training helpt medewerkers om specifieke vaardigheden en kennis te verwerven die relevant zijn voor hun functie. 
 • Verhoogde productiviteit: Beter opgeleide medewerkers kunnen hun taken efficiënter uitvoeren, wat de algehele productiviteit van de organisatie kan verhogen. 
 • Betere prestaties: Training kan bijdragen aan betere prestaties en resultaten in het werk. 
 • Carrièregroei: Medewerkers kunnen hun carrièremogelijkheden verbeteren door nieuwe vaardigheden te verwerven en hun kennis uit te breiden. 
 • Gemotiveerde medewerkers: Het aanbieden van training kan medewerkers motiveren en laten zien dat de organisatie investeert in hun ontwikkeling. 
 • Beter probleemoplossend vermogen: Training kan medewerkers helpen om effectiever problemen op te lossen en uitdagingen aan te gaan.

Kortom, training is een investering in de ontwikkeling van medewerkers en kan zowel individuele groei als organisatorisch succes stimuleren.

Reactie plaatsen