Recruitment marketing | Hireheroes

Betekenis: Merkassociatie

Wat is een Merkassociatie? 

Merkassociatie verwijst naar de mentale links en connecties die consumenten leggen tussen een merk en bepaalde kenmerken, eigenschappen, ervaringen of gevoelens. Deze associaties vormen de perceptie en het imago van het merk in de geest van de consument. 

Welke Associaties zijn er? 

Associaties met een merk kunnen variëren en omvatten onder andere: 

  • Kenmerken van het Product: Bijvoorbeeld kwaliteit, functionaliteit, design, enz. 
  • Emotionele Verbinding: Gevoelens en emoties die consumenten hebben bij het merk, zoals vertrouwen, geluk, comfort, enz. 
  • Ervaringen met het Merk: Positieve of negatieve ervaringen die consumenten hebben gehad met het merk. 
  • Waarden en Ethiek: De waarden en ethische standpunten die het merk vertegenwoordigt. 
  • Beroemdheden of Ambassadeurs: Als het merk geassocieerd wordt met bepaalde beroemdheden of bekende figuren. 
  • Smaak en Stijl: De associatie van het merk met een specifieke smaak of stijl die aansluit bij de voorkeuren van de consument. 
  • Gebruikers en Gebruikssituaties: De mensen of situaties die geassocieerd worden met het gebruik van het product of de dienst.

Wat is een Associatief Netwerk? 

Een associatief netwerk is een cognitief schema in de geest van een individu dat bestaat uit de verschillende associaties en verbindingen die ze hebben tussen concepten. In het geval van merkassociatie, zou een associatief netwerk bestaan uit de verschillende manieren waarop een individu het merk verbindt met specifieke kenmerken, gevoelens en ervaringen. 

Hoe Werkt Associatie? 

Associatie werkt op basis van cognitieve processen in de hersenen. Wanneer mensen worden blootgesteld aan een merk, worden er automatisch mentale connecties gemaakt met andere gerelateerde concepten die al in hun geheugen aanwezig zijn. Dit kunnen eerdere ervaringen, gevoelens, informatie of kennis zijn die ze hebben over dat merk. Deze associaties kunnen zowel bewust als onbewust plaatsvinden. 

Bijvoorbeeld, als een consument een merk ziet dat geassocieerd wordt met gezondheid en welzijn, kan dit resulteren in associaties met gezonde levensstijl, kwaliteit van leven, enz. Dit kan leiden tot een positievere perceptie van het merk. 

Associatie is een krachtig instrument in marketing en branding, omdat het helpt om een gewenste perceptie en imago van een merk in de geest van consumenten te creëren en te onderhouden. Het stelt merken in staat om specifieke kenmerken en emoties te koppelen aan hun producten of diensten, wat kan leiden tot een sterke merkloyaliteit en voorkeur bij consumenten.

Reactie plaatsen