Hireheroes

Betekenis: Horizontale mobiliteit

Wat is horizontale mobiliteit?

Horizontale mobiliteit verwijst naar het proces waarbij een werknemer van functie verandert binnen dezelfde organisatie, waarbij de nieuwe functie vergelijkbare verantwoordelijkheden en beloning heeft als de huidige functie. Met andere woorden, het gaat om het verschuiven van werknemers binnen de organisatie op dezelfde hiërarchische niveau.

De voordelen van horizontale mobiliteit voor werknemers zijn dat het hen in staat stelt om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en te groeien in hun carrière zonder hun huidige organisatie te verlaten. Het stelt werknemers ook in staat om meer te leren over de verschillende afdelingen en functies binnen de organisatie, waardoor ze een breder perspectief krijgen op hoe de organisatie werkt.

Voor werkgevers biedt horizontale mobiliteit voordelen zoals het behoud van talent binnen de organisatie, waardoor de organisatie de investering in de training en ontwikkeling van werknemers kan terugverdienen. Het kan ook leiden tot meer tevredenheid en betrokkenheid van werknemers, omdat zij de mogelijkheid hebben om hun interesses en vaardigheden verder te ontwikkelen.

Het is belangrijk voor organisaties om horizontale mobiliteit te faciliteren door middel van effectieve communicatie en het creëren van mogelijkheden voor werknemers om hun vaardigheden en belangen aan te geven. Organisaties moeten ook ervoor zorgen dat de verplaatsing van werknemers soepel verloopt, met voldoende training en ondersteuning om hen te helpen de nieuwe rol succesvol uit te voeren.

In het kort, horizontale mobiliteit kan een win-win situatie zijn voor zowel werkgevers als werknemers, en het kan bijdragen aan de ontwikkeling en groei van zowel individuen als organisaties.

Reactie plaatsen