Recruitment marketing | Hireheroes

Wat is competentiegericht werven?

Wat is Competentiegericht Werven? 

Competentiegericht werven is een wervingsmethode waarbij de focus ligt op het identificeren van kandidaten met de juiste competenties die nodig zijn om succesvol te presteren in een bepaalde functie. In plaats van alleen te kijken naar opleiding en ervaring, zoekt deze benadering naar bewijs van specifieke vaardigheden, kennis en gedragingen die relevant zijn voor de functie. 

Waarom Competentiegericht Werven? 

Competentiegericht werven wordt steeds populairder vanwege zijn effectiviteit bij het selecteren van kandidaten die daadwerkelijk geschikt zijn voor een functie. Traditionele criteria zoals alleen opleiding en ervaring kunnen soms niet volledig weergeven hoe goed een persoon zal presteren in de praktijk. Competentiegericht werven biedt een meer holistisch beeld van een kandidaat. 

Wat Betekent Competentiegericht? 

Competentiegericht verwijst naar het centraal stellen van specifieke vaardigheden, kennis en gedragingen die nodig zijn om succesvol te zijn in een bepaalde functie. Dit omvat zowel technische vaardigheden als soft skills zoals communicatie, probleemoplossing en teamwork. 

4 Voordelen van Competentiegericht Werven 

Het gebruik van competentiegericht werven biedt diverse voordelen: 

  1. Betere Match: Kandidaten met de juiste competenties hebben een grotere kans om goed te presteren in de functie. 
  2. Snellere Inwerkperiode: Kandidaten met relevante competenties hebben vaak minder tijd nodig om zich aan te passen aan de functie. 
  3. Meer Diversiteit: Competentiegericht werven kan leiden tot een diverser personeelsbestand, omdat de nadruk ligt op vaardigheden en potentieel in plaats van traditionele criteria. 
  4. Effectieve Communicatie: Kandidaten met sterke communicatieve competenties kunnen gemakkelijker samenwerken en bijdragen aan teams.

2 Nadelen van Competentiegericht Werven 

Hoewel competentiegericht werven voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen: 

  1. Subjectieve Beoordeling: Het beoordelen van competenties kan subjectief zijn en afhankelijk van de interpretatie van de interviewer. 
  2. Ontwikkelingspotentieel Over het Hoofd Zien: Kandidaten die nog niet alle vereiste competenties bezitten, maar wel potentieel hebben, kunnen worden afgewezen. 

In conclusie biedt competentiegericht werven een gestructureerde aanpak om de beste kandidaten voor een functie te selecteren. Het helpt organisaties om diepgaander te kijken dan alleen oppervlakkige criteria en stelt hen in staat om talenten aan te trekken die een daadwerkelijke impact kunnen hebben op de bedrijfsresultaten.

Reactie plaatsen