Hireheroes

Betekenis: Aandelen

Wat zijn aandelen?

Aandelen zijn financiële instrumenten die bedrijven uitgeven om geld op te halen bij beleggers. Wanneer een bedrijf aandelen uitgeeft, verkoopt het in wezen een deel van het eigendom van het bedrijf aan de beleggers die de aandelen kopen. Deze beleggers worden aandeelhouders genoemd en hebben zeggenschap in het bedrijf en delen mee in de winst.

Aandelen vertegenwoordigen een deel van het totale aantal uitgegeven aandelen van een bedrijf. Als een bedrijf bijvoorbeeld één miljoen aandelen uitgeeft en een belegger er duizend koopt, bezit die belegger 0,1% van het bedrijf.

De waarde van aandelen kan stijgen en dalen, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de prestaties van het bedrijf, de economische omstandigheden, de vraag naar de aandelen op de markt en het beleid van de centrale banken.

Aandelen worden verhandeld op de aandelenmarkt, waar beleggers ze kunnen kopen en verkopen. De prijs van aandelen wordt bepaald door de wet van vraag en aanbod: als er meer kopers zijn dan verkopers, zal de prijs van de aandelen stijgen, en andersom.

Aandelen kunnen ook worden ingedeeld op basis van verschillende kenmerken, zoals de grootte van het bedrijf, de sector waarin het bedrijf actief is en het land waarin het bedrijf is gevestigd.

Reactie plaatsen