Hireheroes

Betekenis: Administratief medewerker

Wat is een administratief medewerker?

Als administratief medewerker speel je een essentiële rol in het efficiënt en georganiseerd laten verlopen van administratieve processen binnen een organisatie. Je ondersteunt en assisteert bij verschillende administratieve taken, waardoor de dagelijkse werkzaamheden soepel kunnen verlopen. Hieronder worden de belangrijkste aspecten van de functie van administratief medewerker besproken. 

Wat zijn de taken van een administratief medewerker? 

Als administratief medewerker voer je een breed scala aan taken uit om de administratieve processen binnen een organisatie te beheren en te ondersteunen. Je bent verantwoordelijk voor het verwerken, organiseren en archiveren van administratieve gegevens. 

4 taken van een administratief medewerker

 • Het verwerken van inkomende en uitgaande correspondentie, zowel fysiek als digitaal. Het beheren en bijwerken van documenten, formulieren en databanken. 
 • Het verzamelen en verwerken van gegevens voor rapporten, presentaties en andere documentatie. Het onderhouden van contacten met interne medewerkers en externe partijen. 
 • Het plannen en coördineren van afspraken, vergaderingen en evenementen. 
 • Het beheren van voorraden en het bestellen van kantoorbenodigdheden. Het assisteren bij boekhoudkundige taken, zoals facturering, betalingen en kasbeheer. 

De specifieke taken kunnen variëren afhankelijk van de organisatie en de aard van het werk. 

Wat is het salaris van een administratief medewerker? 

Het salaris van een administratief medewerker kan variëren op basis van verschillende factoren, waaronder ervaring, opleidingsniveau, verantwoordelijkheden en de locatie van de organisatie. 

Over het algemeen ligt het salaris van een administratief medewerker in een gemiddeld bereik. In sommige gevallen kan het salaris hoger zijn, afhankelijk van de complexiteit van de taken en het niveau van verantwoordelijkheid

Welke vaardigheden heb je nodig als administratief medewerker? 

Om succesvol te zijn als administratief medewerker, zijn er bepaalde vaardigheden en competenties die essentieel zijn. 

De 7 van de belangrijkste vaardigheden van een administratief medewerker

 1. Uitstekende organisatorische vaardigheden en aandacht voor detail. 
 2. Sterke communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk. 
 3. Bekendheid met kantoorsoftware en het vermogen om snel te leren werken met nieuwe technologieën. 
 4. Goede tijdmanagementvaardigheden en het vermogen om deadlines te halen. 
 5. Analytisch denkvermogen en probleemoplossend vermogen. 
 6. Betrouwbaarheid en vertrouwelijkheid bij het omgaan met gevoelige informatie. 
 7. Teamspelersmentaliteit en het vermogen om effectief samen te werken met collega's. 

Heb je een diploma nodig voor administratief medewerker? 

Om te werken in de administratie wordt doorgaans een diploma gevraagd. De vereiste diploma's kunnen variëren afhankelijk van de werkgever en de specifieke functie-eisen. Over het algemeen komen zowel hbo- als mbo-diploma's in aanmerking voor administratieve functies, maar het exacte opleidingsniveau kan verschillen. Voor administratieve functies op hbo-niveau kunnen diploma's zoals HBO Administratief Recht, HBO Office Management of een vergelijkbare opleiding relevant zijn. Deze opleidingen bieden een brede basis op het gebied van administratieve processen, organisatiekunde en wet- en regelgeving. 

Voor administratieve functies op mbo-niveau kunnen diploma's zoals MBO Administratief Medewerker, MBO Secretarieel Medewerker of een vergelijkbare opleiding geschikt zijn. Deze opleidingen leggen de nadruk op praktische vaardigheden en kennis van administratieve processen, communicatie en archivering. 

Naast formele diploma's kan relevante werkervaring in de administratieve sector ook worden beschouwd als een waardevolle kwalificatie. Het bezit van certificeringen op het gebied van administratieve vaardigheden kan eveneens een bijkomend voordeel zijn bij het solliciteren naar administratieve functies.

Reactie plaatsen