Recruitment marketing | Hireheroes

Betekenis: UX/UI-ontwerper

Wat is een UI/UX-ontwerper?

Een UI/UX-ontwerper is een professional die zich bezighoudt met het ontwerpen van de gebruikersinterface en gebruikerservaring van digitale producten en websites. UI heeft betrekking op het visuele ontwerp van de interface, zoals lay-out, kleurenschema's, iconen en typografie. UX daarentegen is gericht op het begrijpen van de behoeften en het gedrag van de gebruikers om een positieve en naadloze gebruikerservaring te creëren.

Wat is UI en UX-design?

 • UI (User Interface) Design

  UI-design omvat het visuele en interactieve aspect van een digitale interface. Het gaat erom de interface aantrekkelijk, intuïtief en consistent te maken, zodat gebruikers gemakkelijk kunnen navigeren en de gewenste acties kunnen uitvoeren. Het omvat aspecten zoals lay-out, kleuren, typografie, iconen, knoppen en visuele hiërarchie.

 • UX (User Experience) Design

  UX-design richt zich op het begrijpen van de behoeften, het gedrag en de emoties van gebruikers bij het gebruik van een digitaal product. Het doel is om een positieve gebruikerservaring te creëren door gebruiksvriendelijke en effectieve ontwerpen te maken. UX-designers voeren gebruikersonderzoek uit, creëren wireframes en prototypes, en testen de bruikbaarheid van de interface.

Wat verdient een UX/UI Designer?

Het salaris van een UX/UI-ontwerper kan variëren afhankelijk van factoren zoals ervaringsniveau, locatie, type werkgever en het bereik van de verantwoordelijkheden. Over het algemeen kunnen UX/UI-ontwerpers een aantrekkelijk salaris verwachten vanwege de waarde die ze toevoegen aan de gebruikerservaring en het succes van digitale producten.

Salaris van een UX/UI-ontwerper

Het gemiddelde salaris van een UX/UI-ontwerper kan variëren tussen de €50.000 en €90.000 per jaar, afhankelijk van verschillende factoren.

Wat moet je kunnen als UX Designer?

Als UX-designer moet je beschikken over verschillende vaardigheden, waaronder:

5 vereisten van een UX/UI-ontwerper

 1. Gebruikersonderzoek: Het uitvoeren van onderzoek om inzicht te krijgen in de behoeften, gedrag en voorkeuren van gebruikers.
 2. Informatiearchitectuur: Het structureren van de informatie en navigatie binnen de interface om een intuïtieve gebruikerservaring te bieden.
 3. Wireframing en Prototyping: Het maken van wireframes en prototypes om de functionaliteit en bruikbaarheid van het ontwerp te testen.
 4. Interactieontwerp: Het ontwerpen van interactieve elementen en animaties om de gebruikerservaring te verbeteren.
 5. Collaboratie: Het samenwerken met ontwikkelaars, UI-designers en andere belanghebbenden om een succesvol ontwerp te realiseren.

Hoe word je UI/UX-ontwerper?

Om een UI/UX-ontwerper te worden, kun je verschillende paden volgen. Een typische route omvat het behalen van een diploma of certificering in UX/UI-design, grafisch ontwerp, webdesign of een gerelateerd vakgebied. Je kunt ook deelnemen aan workshops, online cursussen of zelfstudie om de vereiste vaardigheden te ontwikkelen.

Praktische ervaring en het opbouwen van een portfolio van je ontwerpwerk zijn belangrijke aspecten om jezelf te presenteren aan potentiële werkgevers. Het is ook nuttig om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en tools in UX/UI-design om je vaardigheden voortdurend te verbeteren.

Reactie plaatsen