Hireheroes

Betekenis: Bibliothecaris

Wat is een bibliothecaris?

Een bibliothecaris is een professional die verantwoordelijk is voor het beheer en de organisatie van bibliotheken. Bibliothecarissen zijn verantwoordelijk voor het selecteren, verkrijgen, catalogiseren en classificeren van boeken en andere materialen, evenals voor het beheer van de uitleenprocessen en het bieden van informatie en ondersteuning aan bibliotheekgebruikers.

Naast deze taken kunnen bibliothecarissen ook verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van bibliotheekprogramma's en -diensten, het beheren van bibliotheekbudgetten en het werken aan outreach- en marketinginitiatieven om de bibliotheek bekend te maken bij het grote publiek.

Om een bibliothecaris te worden, is over het algemeen een bachelor- of masterdiploma in bibliotheek- en informatiewetenschappen vereist, samen met enige werkervaring in de bibliotheeksector. Bibliothecarissen moeten ook bekend zijn met de nieuwste technologieën en systemen voor bibliotheekbeheer en moeten in staat zijn om informatie te vinden en te organiseren op een efficiënte en effectieve manier.

Wat verdient een bibliothecaris?

Het salaris van een bibliothecaris kan variëren afhankelijk van de specifieke functie en de organisatie waarin ze werken, evenals de locatie en ervaring van de bibliothecaris. Volgens recente gegevens van het beloningsinformatiebedrijf Salariswijzer, verdienen bibliothecarissen in Nederland gemiddeld tussen de € 2.500 en € 3.800 bruto per maand.

Reactie plaatsen