Zo maak jij jouw vacature beter vindbaar in Indeed
23 november 2022 
in Indeed

Zo maak jij jouw vacature beter vindbaar in Indeed

Wie een baan zoekt, start vaak zijn banenjacht via Indeed. Het is dan ook niet gek dat er maandelijks duizenden nieuwe vacatures gepubliceerd worden via dit platform. Maar hoe kun jij ervoor zorgen dat jouw vacature boven al die andere vacatures uitspringt en op relevante zoekwoorden in Indeed naar boven komt? In dit artikel beantwoorden wij al jouw vragen. Lees snel verder!

Waar let Indeed op bij het ranken van vacatures?

Je kunt wel tips en tricks geven over hoe je hoger in de zoekmachines kunt komen op Indeed, maar ze zijn nutteloos wanneer je niet begrijpt waar Indeed nou precies op let bij het rangschikken van de vacatures. Daarom is het eerst belangrijk om te weten: hoe bepaalt de zoekmachine van Indeed welke plek jouw vacature in de zoekresultaten verdient? 

Zoekmachines werken met algoritmes: complexe rekenformules waarvan de uitkomst je positie bepaalt. Die algoritmes zijn omgeven door veel geheimzinnigheid. Indeed zal dan ook nooit volledig verklappen hoe hun algoritme werkt - simpelweg omdat misbruik dan voor de hand ligt. Maar wat weten we wel? Wat we wel weten is dat Indeed zoveel meer belangrijk vindt dan het gebruik van slechts wat zoekwoorden. Er wegen meer factoren mee. Zo kijkt Indeed onder andere naar hoe ‘rijk’ de content is: zijn er bijvoorbeeld video’s en/of afbeeldingen toegevoegd? Maar ook tellen zaken mee zoals de totale omvang en inhoud van je tekst.

Als we kijken naar de vindbaarheid van jouw vacaturetekst in Indeed, dan wegen er een aantal andere factoren mee. Zo geeft Indeed aan de beste match voor werkzoekenden te maken door de volgorde van de zoekresultaten af te stemmen op locatie, functienaam én ook de inhoudelijke tekstrelevantie (denk aan opleidingsvereisten, benodigde werkervaring, salarisindicatie en de publicatiedatum). Verder val je op in zoekresultaten als je het salaris in je tekst vermeldt, deze wordt geëxtraheerd en zichtbaar in het resultatenoverzicht.

Waarom hoger scoren in Indeed?

Goede vindbaarheid van je vacatures levert je zowel kandidaten, concurrentievoordeel als naamsbekendheid op. HireHeroes is gespecialiseerd in het optimaliseren van vacatures. Wij delen graag de 7 stappen met jou die wij gebruiken om onze vacatures beter vindbaar te maken.

Stap 1: Zoekwoorden onderzoek

Iedere doelgroep wil op een andere manier aangesproken worden en zoekt op een andere manier. Je moet jezelf dus afvragen wat de belangrijkste zoekwoorden zijn van een potentiële kandidaat voor jouw vacature, zodat je hier in je teksten op in kunt spelen. 

Nu je een lijstje hebt met meest relevante zoekwoorden, kun je aan de slag met het schrijven van de vacaturetekst. Het is belangrijk de zoekwoorden herhaaldelijk, maar niet té geforceerd te gebruiken. Gebruik ze dus zowel in de titel, de tussenkopjes als de tekst, maar overdrijf daarbij niet, want het mag niet ten koste gaan van de kracht van je vacaturetekst.

Stap 2: Duidelijke beknopte vacaturetitel

Indeed is een zoekmachine. Dit houdt in dat de vacaturebank vacatures koppelt aan de zoekopdrachten van werkzoekenden. Voor Indeed is het dan ook belangrijk dat je vacaturetitel kort en krachtig geformuleerd is. Vermeld daarnaast de vacaturetitel meerdere keren in de vacaturetekst, dit zorgt ervoor dat je sneller gekoppeld wordt aan de zoekopdracht.  

Stap 3: Werkzaamheden

Start met een sterke samenvatting van de functie die de aandacht trekt. Deze samenvatting moet de verwachtingen voor de functie geven. Vervolgens geef je een overzicht van de kerntaken van de functie. Deze lijst moet gedetailleerd, maar wel beknopt zijn. Geef daarna een duidelijke, gedetailleerde omschrijving van de dagelijkse werkzaamheden van de functie. Zorg ervoor dat je deze dusdanig goed beschrijft, dat het voor iedereen goed te begrijpen is

Stap 4: Beknopte kwalificaties en vaardigheden

Natuurlijk moet je beschrijven welke vaardigheden nodig zijn voor de desbetreffende functie en benoem je de opleiding, werkervaring en taakomschrijving. Hierbij kun je ook persoonlijkheidskenmerken toevoegen die je voor ogen hebt voor een geschikte medewerker. Vermeldt hier ook eventuele certificaten of diploma’s waar de kandidaat over moet beschikken. Maar let er vooral op dat dit geen gigantische opsomming aan eisen wordt. Je bent misschien geneigd om elke eis op te noemen waarvan je hoopt dat een kandidaat aan voldoet. Een té lange lijst met eisen kan een kandidaat echter demotiveren om te solliciteren.  

Stap 5: Salaris

Het opgeven van het salaris is niet verplicht in Indeed. Toch raden wij aan om dit wel te doen. Kandidaten zoeken naar een baan die voldoet aan hun salarisvereiste, maar toch wordt het in veel vacatures niet benoemd. Uit gegevens van Indeed is gebleken dat sollicitanten voorkeur geven aan vacatures waarin het salaris wel duidelijk wordt vermeld. Dit maakt de drempel om over te gaan op solliciteren minder groot. Daarnaast zorgt het benoemen van het salaris in je vacaturetekst ervoor dat je je onderscheidt van de vacatures die dit niet benoemen.  

Stap 6: Goede basisinformatie

Het lijkt simpel, maar deze stap wordt vaak toch snel over het hoofd gezien bij het schrijven van een pakkende vacaturetekst. Benoem, bijvoorbeeld de fysieke locatie van je bedrijf, ook als het gaat om een thuiswerkfunctie. Zorg er daarnaast voor dat je een werkend telefoonnummer vermeldt, dit maakt de drempel lager om contact op te nemen.   

Geef een indruk van de bedrijfscultuur. Schrijf geen zakelijk stukje tekst over wat je bedrijf doet. Schrijf daarentegen een vlotte tekst in de stijl die je ook gebruikt wanneer je tegen collega’s praat. Zo krijgt de potentiële werknemer gelijk een beter beeld van de sfeer in de organisatie. Beschrijf daarnaast hoe het is om voor het bedrijf te werken. Wees hierbij eerlijk en probeer niet teveel te overdrijven.  

Pro tip: 

Zorg er vooral voor dat je transparant en eerlijk bent in de informatie die je in de vacaturetekst geeft. Op deze manier trek je de beste kandidaten aan.  

Stap 7: Vergeet de screeningvragen niet

Je kunt gebruik maken van de gratis screeningvragen van Indeed. Op deze manier zorg je ervoor dat je alleen tijd kwijt bent aan het beoordelen van geschikte kandidaten. De kandidaten die, bijvoorbeeld niet over de minimale kwalificaties beschikken worden er direct al uitgefilterd. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen