Hireheroes

Betekenis: Kwaliteitsmanagement

Wat is kwaliteitsmanagement?

Kwaliteitsmanagement is het proces van het plannen, beheersen en verbeteren van de kwaliteit van producten en diensten binnen een organisatie. Het is gericht op het voldoen aan de behoeften en verwachtingen van klanten en het verbeteren van de algemene bedrijfsprestaties.

Het doel van kwaliteitsmanagement is om ervoor te zorgen dat de producten en diensten die door een organisatie worden geleverd voldoen aan de vereiste kwaliteitsnormen en dat deze normen continu worden verbeterd. Dit omvat het identificeren van de kwaliteitsvereisten van klanten, het vaststellen van kwaliteitsnormen en het ontwikkelen van processen en systemen om deze normen te handhaven.

Kwaliteitsmanagement omvat verschillende aspecten, waaronder het beheren van de kwaliteit van producten en diensten, het beheersen van processen, het identificeren en oplossen van problemen, het meten en analyseren van prestaties en het verbeteren van processen en systemen.

Een belangrijk aspect van kwaliteitsmanagement is het gebruik van kwaliteitsstandaarden en -certificeringen, zoals ISO 9001. Deze standaarden bieden een raamwerk voor het opzetten en beheren van kwaliteitssystemen en zorgen voor internationale erkenning van de kwaliteitsnormen van een organisatie.

Een succesvol kwaliteitsmanagement systeem bevordert ook continue verbetering. Dit betekent dat organisaties voortdurend hun processen, systemen en prestaties analyseren en verbeteren om de kwaliteit van hun producten en diensten te verbeteren.

Reactie plaatsen