Hireheroes

Betekenis: Beurs

Wat is een beurs?

Een beurs is een marktplaats waar aandelen, obligaties, grondstoffen, valuta's en andere financiële instrumenten worden verhandeld. Het is een fysieke of elektronische locatie waar kopers en verkopers samenkomen om deze instrumenten te verhandelen. Op de beurs kunnen bedrijven, overheden en andere instellingen hun aandelen en obligaties verkopen om kapitaal op te halen voor investeringen en andere doeleinden.

De beurs fungeert als een platform waarop kopers en verkopers elkaar ontmoeten om transacties uit te voeren. De prijs van een aandeel of obligatie wordt bepaald door de wet van vraag en aanbod op de beurs. Als er veel vraag is naar een bepaald aandeel of obligatie, zal de prijs stijgen. Als er weinig vraag is, zal de prijs dalen.

Beurzen zijn belangrijk omdat ze de liquiditeit van financiële markten bevorderen en de efficiëntie van kapitaalallocatie vergroten. Ze bieden ook een middel voor bedrijven om kapitaal op te halen en voor beleggers om te investeren en hun vermogen te laten groeien.

Beurzen worden doorgaans beheerd door onafhankelijke organisaties die verantwoordelijk zijn voor het handhaven van de integriteit van de markt en het waarborgen van de naleving van de regels en voorschriften. De bekendste beurzen in Nederland zijn de Amsterdamse effectenbeurs (AEX), de Euronext Amsterdam en de alternatieve beurs NPEX.

Reactie plaatsen